Макце на интернету 2001-2021

Идеја да се моје село Макце презентује на глобалној мрежи настала је само пар месеци након куповине мог првог компјутера.Јесен-Зима 2001.године,наилазим случајно на сајт који нуди бесплатну изградњу сајта.Иако сам био тотални почетник уопште у свету компјутера,мало по мало овладао сам свим функцијама потребним да се сајт стави у употребу.Колико времена је било потребно говори чињеница да се тада на интернет повезивало класичним диал уп модемом.Уследиле су непроспаване ноћи и ноћи, и тек на пролеће 2002.године,сајт је могао званично да се пусти у рад.Нисам ни био свестан да сам у то време направио заиста нешто велико и битно.Комуникација тада није се одвијала као сада преко друштвеник мрежа,већ преко тада популарног мсн-а и добрим делом преко књига гостију,које су се некад претварале у праве ткзв.собе за четовање.Баш та књига гостију на мом сајту ми је послужила да схватим да реакција на мој рад има.У то време то је за моју ближу и даљу околину било заиста нешто јединствено,и са пуним правом могу рећи да сам сигурно био један од првих који је у мојој околини презентовао своје село на интернет мрежи.Сајт села са занимљивом адресом makce.dzaba.com, добио је и алтернативну адресу makce.cjb.net,али и дан данас 15 година касније невероватно али и даље стоји на тој првој адреси.

Сајт је увелико био у успону,па сам већ стечено знање искористио да направим и пар других сајтова.

Кренуло се даље,на реду је била мобилна платформа,и тада чувени вап сајтови.На моје изненађење одзив публике је био још већи.мобилни сајт мог села http://makce.peperonity.com привукао је невероватан број публике.

Недуго затим за Макце су Чули и новинари,уследило је пар интервјуа у неколико новина да би се у пролеће 2003.године Макце нашло и на државној телевизији РТС.

Уследио је период стагнације.

Тек 2011.са увођењем стабилне интернет везе у село,почели су да се кују нови планови. Кренуло се са фејсбук страницом села која данас има око 300 свиђања. 2015. Године одлучио сам да се не ослањам више на бесплатне сервисе и за платформу сам изабрао вордпрес, хостинг и домен узет је код домаћег провајдера и више се није страховало да ли ће нечијом вољом бити било шта укинуто. Почев од 2016. Године сајта на адреси makce.in.rs почео је са радом. Због тоталне незаинтересованости мештана, трошкове одржавања и само уређивање сајта радим сам. Нажалост.

Игор Стокић 30.1.2021.