Ђовинко из Макца

Da li ste čuli za Makce? Ja priznajem nisam a da li je trebalo da čujem – po onome što smo tamo zabeležili – iskreno mislim da je trebalo tim više što se za Makce zna u mnogim evropskim i prekookeanskim zemljama.

A šta to u ovom selu kraj Požarevca ima za šta su zainteresovana mnoga belosvetska dobrostojeća gospoda? Ima Đovinka, ima Leptira, Besta i još nekolicina njih koji su za neke strance simbol prestiža, moći i statusa a za bivšeg učitelja Radeta Savića uspešan porodični izvozni biznis. Ko je Đovinko? Kakve on veze ima sa svetom? Zašto je ime Rade Savić brend u Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Danskoj, Argentini…?

Uopšte zašto ono što ovaj bivši učitelj nudi na surovom evropskom tržištu ima takav status koji mu omogućava da se takmiči rame uz rame sa štićenicima najprestižnijih evropskih porodica više klase? O tome svemu u emisiji koja ustvari govori o izuzetnoj tranzicionoj priči jednog običnog čoveka koji se nije uplašio sveta verujući u svoju pamet i umeće. Rade Savić – junak naše emisije, ustvari je pravi heroj naše tranzicije jer heroji tranzicije nisu ni bankari, ni biznismeni ni bilo koji moćnik, heroji tranzicije su sasvim obični, „mali“ ljudi – neko baš kao Rade Savić iz Makca.

Urednik i autor emisije je Olivera Pančić.

Kameru potpisuje Dragoslav Bojković, a montažu Milica Živojinović