Selo celo na internet selo

Zašto je Makce kod Velikog Gradišta poznatije u Evropi nego u Srbiji

Selo celo na internet selo

Na globalnoj mreži mogu se pročitati sveže seoske informacije, duhoviti nadimci, priča o autorovoj babi

Selo Makce kod Velikog Gradišta, zahvaljujući internet sajtu koji je osmislio, kreirao i na „globalnu mrežu“ postavio trgovac Igor Stokić (20), poznatije je u Evropi nego u Srbiji. Ovaj neobičan sajt, pod nazivom makce.cjb.net na 15 stranica i sa pedesetak fotografija prema poslednjim podacima posetilo je 3.020 „surfera“.

Njegov sajt posećuju svi, najčešće devojke, a jedna od njih, Ana iz Beča, uputila mu je i prvu internet bračnu poruku.
– Slučajno sam lutajući internetom pronašao srpski sajt dzaba.com , prikopčao sam se na njega sa najaktuelnijim seoskim informacijama, a kasnije sam uradio i kompletne veb strane koje su, koliko vidim, veoma zaintrigirale posetioce – kaže Igor.

Hokej na rolerima

Igor Stokić je u svom selu osnovao i ekipu hokejaša na rolerima. Kaže da na rolerima igrači mnogo brže dolaze do protivničkog gola što je za gledaoce veoma interesantno i uzbudljivo.

Jasmina Stokić iz Beča, čim je pronašla sajt o Makcu, poslala je Igoru ličnu poruku i pozdrav svim članovima SPO-a u selu, Sanela iz Beča ponudila mu je direktno upoznavanje, Boban iz Rabrova napisao je Igoru da je najmlađi vozač traktora, a Žaki i Viki iz Gareva, koje takođe žive u Beču, pitale su Igora, iako je na sajtu napisao da je neoženjen, „kako ti je žena, kako su ti deca“.

Na sajtu Makca mogu se videti brojne fotografije svih seoskih sokaka, novoizgrađena crkvena „fontana“ na kojoj je krst, što je neobično, okrenut ka jugu, slike i informacije o održanoj seoskoj zavetini kada je prvi put u ovom selu gostovala pop grupa „Venus“. Takođe, glavno mesto na sajtu pripada i Igorovoj prababi Ugrinki Stokić (88) koja i pod stare dane voli da cepa drva u svom dvorištu.

– Uradio sam internet anketu pod nazivom „Da li ste za samostalnu Srbiju“ i dobio sam više od stotinu potvrdnih odgovora – nastavlja Stokić. – Shvatio sam da su naši ljudi i dalje previše i nepotrebno opterećeni politikom.

Igor je putem interneta svoje Makce izveo u svet, a u rubrikama, „šta ima novo u selu“, „seoske zanimljivosti“, „poznate ličnosti“, „seoske novine“, „folk pevači“, „neobični nadimci“, pokušao je da sa svih strana osvetli seoske događaje koji po njegovom mišljenju treba da izađu iz lokalnih okvira. Među neobičnim seoskim nadimcima našli su se između ostalih „Žužić“, „Komendija“, „Hitler“, „Gadafi“, „Čorbani“, „Levak“ itd.

– Ima onih i koji se pomalo ljute na mene zato što ih pominjem na sajtu ali ja imam samo dobru nameru da budem i interesantan -završava svoju priču Igor Stokić koji je između ostalog štampa na kompjuteru i lokalne novine „Makce danas“ koje poklanja seljanima.